Nyolc módja hogyan segítsünk az idősebb
embereknek, akik magányosak

Irodánk

1027 Budapest,
Kapás utca 26-44.
C. Épület 2. em./ 5.ajtó

Legfrissebb hírek

Nyolc módja hogyan segítsünk az idősebb emberek számára, akik magányosak

1. Jelezze, hogy elérhető

Tartsanak kapcsolatot telefonon, e-mailen, vagy személyesen. Így az idős személy tudni fogja, hogy valaki ott van mellettük, amikor segítségre van szükségük.

A legtöbb idős ember nem akar terhet jelenteni családja, barátai, vagy szomszédjai számára. Gyakran azt mutatják, hogy mindent megoldanak egymaguk. Csengessünk be hetente párszor. Bizonyos esetekben, amikor egy személy kiszolgáltatott és magányos és nincs segítsége, nagyon hasznos, ha főétkezések időszakában emlékezetjük rá, hogy enni kellene vagy, hogy ne felejtsék el bevenni a gyógyszert ekkor.

2. Ajánlja fel a közös kimozdulás lehetőségét

Ha valaki egyedül él és mobilitási korlátok miatt nem tudja használni a tömegközlekedést, akkor nagyon kiszolgáltatott.  Ajánlja fel, hogy heti egy alkalommal elviszi őt bevásárolni, sétálni, stb. Ez rendszert, rutint visz az idős emberek életébe és kitörhetnek a hosszú, eseménytelen, magányos hetek fogságából.

3. Kérdezd meg, hogy érzi magát

Ez nyilvánvalónak tűnhet, de döntő kérdés. Adjon időt a válaszadásra. Ha nem érkezik válasz, tegyen fel más jellegű kérdéseket érdeklődéséként, hogy sikerüljön megnyílniuk, pl.: Látott már valakit ma, vagy ezen a héten? Hosszú volt a nap? Hogyan telt a nap?

4. Kérjen szakértői segítséget

Számos helyi csoport és önkéntes szerzetek, továbbá családsegítő szolgálat működik Magyarországon, melyeknek a célja az idős emberek támogatása.  Ha azt veszi észre, hogy egy idős embernek több támogatásra lehet szüksége, vegye fel a kapcsolatot ezek egyikével, aki tanácsokkal szolgálhat a helyi szervezetekről, csoportokról stb.

5. Legyünk megbízhatóak

Ha azt ígéri, hogy be fog csengetni, vagy meglátogatja bizonyos napon, vagy időpontban, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ezt betartsa. Az egyetlen dolog, ami rosszabb, mint a magány, ha Ön lemondja a megbeszélteket az utolsó pillanatban. Ez csak növeli az idős emberek magányát.

6. Segítsen felfedezni a kapcsolattartás új módszereit

A technológiai fejlődés korunk leggyorsabban növekvő iparága. Vásároljon idős családtagjának, barátjának, ismerősének  egy korbarát eszközt,hogy kapcsolatba léphessen a külvilággal, de győződjön meg róla, hogy jól megy –e  az eszköz használata.

7. Segítsen kipróbálni valami újat

Sok idős ember idegesnek vagy nyugtalannak érzi magát az új dolgok kipróbálása miatt. Ez teljesen normális. Az idegességük vagy félelmeik enyhítésének egyik módja, hogy ez első néhány alkalommal elkísérjük őket vagy velük maradunk. Ha nyugodtabban érzik magukat, később nélkülünk folytatják a megkezdett utat.

8. Segítse őket a jövő megtervezésében

Ez az egyik legfontosabb javaslatunk. Az idős emberek többsége sokat gondol arra, hogy a jövő mit tartogat számukra. Fontos, hogy erről is lehessen beszélgetni egymással. Ez nemcsak eloszlathatja a félelmeiket és az aggályaikat az a beszélgetés, hanem Ön megtudhatja, milyen kívánságaik vannak, és megnyugtathatja őket, hogy kívánságait teljesítve lesznek.

Megosztás : 

Share on email
Share on facebook
Share on google